Хотелиери и туроператори по южното черноморие настояват държавата да се погрижи

...
Хотелиери и туроператори по южното черноморие настояват държавата да се погрижи
Коментари Харесай

На прага на летния сезон: Хотелиери и туроператори искат подкрепа от държавата

Хотелиери и туроператори по южното черноморие упорстват страната да се погрижи да получат нови финансови помощи, която да компенсира инфлацията и загубите разследване войната в Украйна, предава NOVA.

" Ако документът не отпадне, ще бъде гибел за туристическия сезон ", увери Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА. От своя страна хотелиерът Христо Чапкънов счита, че помощта за бежанците е извънредно незадоволителна, туристическата таксата би трябвало да отпадне. 

Предложението им към държавното управление е да се продължи мярката 60/40, за да могат да запазят личния състав си. Така ще съумеят да поддържат едно относително положително качество на предлаганите услуги и през сезонът, който все още се чака да бъде сложен.

Първите туристи в " Слънчев бряг " се чака да пристигнат още за Великден. Заради войната в Украйна обаче, хотелиери те по южното черноморие не са оптимисти,защото по думите им за поредна година ще им се наложи да работят, с цел да оцелеят, защото доста от клиентите им избирали прилежащи на България дестинации.

" В момента всички пазари са на „ Стоп ” с резервациите. Като преди спора с Украйна вървяха доста добре,бяха стигнали равнищата на 2019, главно пазар Чехия.Тази година още веднъж разчитаме на Чехия, Полша, Англия се завръщат като резервации, Израел също ", обясни Деляна Цонева - ръководител на Регионална туристическа камара - Бургас.
Борис Минчев - управител на хотел, споделя, че за жалост резервациите са спрели към този миг,поради военния спор сред Русия и Украйна.

В този хотел ще залагат на посетители от прилежащи на България страни. Всички обаче са безапелационни,че инфлацията им пречи да дефинират цени на пакетите,които оферират на своите посетители.

" Срещаме голямо усложнение във формирането на цените. Ние не знаеме какво ще бъде ситуацията и няма по какъв начин да кажем в този момент и на хората си „ но вижте в този момент, пригответе си там по някоя жълтичка,за да бъде покупателната стойност нали уеднаквена ", показва Румен Мончев - член на УС на Съюз на притежателите – Слънчев бряг.

" Със повдигане на цените на съществени артикули,както се споделя, всяка една доставка при нас идва със нова, по-висока цена,което прави доста мъчно и невероятно ценообразуването на крайния артикул ", сподели още Цонева.

Към момента множеството хотелиери пробват да задържат покачването на цените на пакетите да не надвиши 10 %. Някои обаче не са оптимисти. " Ръстът е сред 20 е 30%. Това се въздейства както от цените на горивата,електроенергията, само че и на питателните артикули ", добавя Цонева.

Хотелиерите не изключват вероятността  ваканционните пакети, платени на ранни записвания евентуално ще бъдат обновени.  " Твърдо ценообразуване има и все още,но всички подписани контракти и и контракти, които предстоят да се сключат ще са клаузи за актуализация,анекси,ако тази обстановка продължи повече, в сравнение с би трябвало.

За страдание сега обстановката е по този начин, че разноските станаха европейски, а цените български ", безапелационен е Минчев. Затова от сектора упорстват за продължение на помощта от страната.

Деляна Цонева признава, че помощта в действителност е била глътка въздух за бизнеса и разчитат, че 60/40 е добре да бъде продължена и през този летен сезон, защото в действителност се чака да бъде доста сложен, както и помощта от 35 евро на седалка, с цел да се подтикват полетите от другите страни.

Според Борис Минчев освен 60/40, само че и помощта, която е за електрическа енергия и помощта за 60/40 за опазване на чиновниците. Защото човешкият фактор е главен в туризма, напомнят хотелиери те.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР